dinsdag 16 december 2008

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie

Hip·po·po·to·mon·stro·ses·quip·pe·da·li·o·fo·bie

What the fuck? Heb je dat verzonnen hoor ik mensen al vragen. Hell no. Dit woord bestaat gewoon. Hoe gek het ook klinkt. Gek is dan ook echt een understatement, I know.

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie dankt zijn bestaan aan een aantal samengestelde woorden van buitenlandse afkomst, te weten:
  • Hippopoto- komt van het Griekse woord Hippopotamus, dat als vertaling nijlpaard heeft;

  • -monstro- is weer afkomstig van het woord Monstrum, dat is gedrocht in het Latijn;

  • -sesquippedalio- is weer afgeleid van het Latijnse sesquipedalis, en dit betekent op zijn beurt: lang, omslachtig, veellettergrepig; letterlijk: anderhalve voet lang;

  • -fobie, deze kennen we allemaal wel, is afgeleid van het Griekse fobos, oftewel angst.

Sesquipedalofobie is de ziekelijke, irrationale angst voor het lezen of uitspreken van lange woorden. Door vóór dit woord hippopotomonstro-, en ín dit woord nog een tweede "p" en één "i" (Joost mag weten waarom) te zetten, krijgen we dus Hippopotomonstrosesquippedaliofobie en de volgende betekenis: een angst voor het lezen of uitspreken van beestachtige (nijlpaard) monsterlijke (gedrocht) lange woorden.

Hippopotomonstrosesquippedaliofobie is dus een soort van overdreven synoniem van sesquipedalofobie. Zoals jullie ook wel opgevallen is, is het een mix van Griekse en Latijnse woorden. Als we nou gek doen en ons afvragen wat de Griekse vorm van dit woord is (dus slechts bestaand uit Griekse woorden), dan is het antwoord op deze trivia vraag: dolichologofobie (dolichos: lang| logos: woord| fobos: angst). Cool? Nee inderdaad, ik vind het ook nergens over gaan.

Waar ik eigenlijk op doelde:

Is het niet ironisch om een angst voor het uitspreken of lezen van lange woorden, Hippopotomonstrosesquippedaliofobie te noemen? De bedenker was hoogstwaarschijnlijk een ironische sadist.

Ik hoop jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met de betuiging van mijn diepste eerbied en in afwachting van uw reacties verblijf ik,

ErsinB
.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

pispispispispispisuyuz.

ErsinB zei

Isim kullanin ki, ona gore hakettiginiz davranisi seceyim :idi:. Benim mekanimda, bana destursuz "uyuz" diyen gizemli isimsiz yorumcu kim?


:idi:

Nimet zei

ehm die anoniempje is iemand die een fobby of een hobby achtig iets heeft om u te irriteren lijkt het net :idi:

Ehm... Hippopotomonstrosesquippedaliofobie
Banada lololo yaparsin artik :idi:

Hahahah!!!
Je bent in TR.
-Ne okuyosun evladim:
+Hippopotomonstroesquippedaliofobie- Hmmmmmm
+ ya ole iste
- Hipopcusun yani?
+ :thinking nerde hata yaptim:
:p

Tekerleme gibi bi kelime olmus. Wie kan het in een keer uitspreken :D Falla ben hipopopopopopo banada lololo yaparsin artiiiik da kaliyorum sonra bide fobie siyle bitiriorum :D